lanz geschiedenis

 Heinrich Lanz werd op 8 maart 1838 geboren als derde zoon van Johan Peter Lanz en Luise Christiane Lanz. Na de ambachtschool te hebben gevolgd  begon Heinrich Lanz in 1858 bij de ouderlijke handelsfirma. Halverwege de jaren 60 van de 19e eeuw begon Lanz in een klein schuurtje voor zich zelf landbouwwerktuigen te repareren. In 1870 heet het de firma Heinrich Lanz & Co en is er een vesteging in Mannheim en in Regensburg.

de zaken gaan goed en Lanz begint stoommachines uit Engeland te importeren. Enige jaren later produceerd hij deze zelf. Ook vangt de productie van dorsmachines en rosmolens aan.

Op 1 februari 1905 overlijd Heinrich Lanz op 66 jarige leeftijd. Zijn vrouw Julia Neemt tot haar dood het roer over, hierna staat zoon Karl aan de top van het bedrijf.

Zoals bij veel firma's van stoommachines werd ook bij Lanz gezocht naar een alternatief in de vorm van de motor met inwendige verbranding. Men meende deze te hebben gevonden in de 4-slag benzinemotor. De eerste trekker met benzine motor ging in 1912 in productie en had als type "Landbaumotor". De trekker was kolosaal en was alleen geschikt voor een vast aangebouwde grondfrees of het trekken van artillerie in de eerste wereldoorlog.

     gegevens:4 cilinder benzine motor, 16 liter inhoud, 80pk bij 800omw/min.

Als in 1916 dhr.ing.Fritz Huber in dienst treed bij de firma Lanz worden er de jaren daarna enkele grote weizigingen doorgevoerd op trekker gebied. Want dhr.Huber had weinig vertrouwen in een benzine zuipende motor voor de landbouw, en was van meening dat de motor voor een landbouwtrekker zo eenvoudig mogelijk moest wezen.

Hij meende deze motor te hebben gevonden in de 2-slag gloeikop, omdat deze zeer eenvoudig van costructie was en wilde lopen op alles wat maar door de brandstofleiding kon en ontvlambaar was.

In 1921 werd op de landbouwtentoonstelling in Liepzig de eerste ruwolie tractor ter wereld gepresenteerd. Het was een grootvolume 1 cilinder van 12pk bij 420omw/min. Door de vorm van de cilinderkop en de gedrongen bouw kreeg de tractor als bijnaam "Bulldog".

De tractor was voornamelijk geschikt voor aandrijving van stationaire machines en het verplaatsen hiervan. Voor het werk op het land was hij minder geschikt door o.a. het weinige profiel op de wielen.

  

Eerste zelfrijdende Bulldog type HL.                                                                                    Dr.Ir.Fritz Huber.

De Lanz Bulldog HL is het begin van een groot succes in de tractoren wereld. Al snel volgen er modellen geschikt voor grondbewerking en transport. De grootste vernieuwing komt in 1953 als men een vervanging heeft voor de gloeikopmotor in de vorm van een middendruk dieselmotor, nog altijd 1 liggende cilinder en volgens het 2 takt princiepe.

Officieel worden er Bulldogs gebouwd tot 1960, met uitzondering van enkele D6006/16 waarvan er naar zeggen nog een handvol in de jaren 1961/63 zijn geleverd. Hier zijn geen exacte cijfers van bekent.